halsa_medicin_sida

Stekt och kokt mat bakom många sjukdomar?

Stekning och kokning minskar inte bara mängden antioxidanter utan ny forskning visar en oroande stark koppling till större delen av våra moderna sjukdomar, allt från allergier, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar till Parkinson, Alzheimers, artrit och stroke. Vid upphettning bildas så kallade dysfunktionella proteiner som lagras i kroppen. Vid upphettning bildas så kallade dysfunktionella proteiner (det som även ger smak och den bruna färgen), ämnen som sedan samlas i kroppen. Dessa ämnen stör kroppens förmåga att skydda sig mot bland annat inflammationer och andra sjukdomar.



Forskning pågår på många universitet runt om i välden och AGE/ALE ser ut att vara en riktigt hälsotjuv. Det som är lite trist är att det även är de ämnen som ger god smak till skekta/bakade/kokta maträtter. Exempelvis har stekt fisk 9 gånger mer AGE/ALE än kokt fisk.
br> Forskarnas svarta lista med livsmedel med höga halter AGE/ALE:

    • glass
    • barnmat
    • snabbmat som pizza, tacos, nachos, messmör
    • rostat bröd, skorpor, knäckebröd, prezels, kakor, ..
    • Flingor som exempelvis Rice Crispies
    • kött och fisk, kokning ger minst, ugnsstekning mest enligt skalan:
      kokning - rostning - grillning - stekning - ugnsstekning
    • Mörkrostat kaffa
    • Rostade/saltade jordnötter
    • Kinesiks soja
    • Balsamico-vinäger


Hur sambandet ser ut vet man inte än, men att AGE (advanced glycation end products) och ALE (advanced lipoxidation end products) är ohälsosamt i större mängder är man överrens om. Enligt forskarna har personer med följande sjukdomar en förhöjd halt av AGE/ALE i följande sjukdomar: Killlesseneruptur, ALlergi, Autoimmuna sjukdomar, Alzheimers Sjukdom, Cystisk fibros, Diabetes, Downs syndrom, Fibromyalgi, glaukom, hjärt-kärlsjukdomar, katarakt, kroniska lungsjukdomar, kroniska njursjukdomar, Parkinsons sjukdom, reumatoid artrit, stroke. Halten av AGE/ALE ökar även med åldern.



Läs mer i Läkartidningens artikel: Vår tids kost bakom inflammation och sjukdomsutveckling av Stig Bengmark, gästporfessor på Londons Universitet.

Läkare varnar för bruna livsmedel

Artiklar på engelska: Food Preparation May Play A Bigger Role In Chronic Disease Than Was Previously Thought

Måndagen den 18:e dec   
» ANNONSER «

» Relationer «
» HÄLSOHÖRNAN «
» GOURMEHÖRNAN «
» RESTIPS «
merhalsa.se

» NYTTOLÄNKAR «

 



Upptck sverige

Dela:
Dela på Facebook Dela på Twitter Pusha denna reco Dela på Bloggy Lägg till på Delicious




Information om cookies, (c) SveaPortalen.se