Stekt och kokt mat bakom många sjukdomar? Stekning och kokning minskar inte bara mängden antioxidanter utan ny forskning visar en oroande stark koppling till större delen av våra moderna sjukdomar, allt från allergier, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar till Parkinson, Alzheimers, artrit och stroke. Vid upphettning bildas så kallade dysfunktionella proteiner som lagras i kroppen. Vid upphettning bildas så kallade dysfunktionella proteiner (det som även ger smak och den bruna färgen), ämnen som sedan samlas i kroppen. Dessa ämnen stör kroppens förmåga att skydda sig mot bland annat inflammationer och andra sjukdomar.
Hur sambandet ser ut vet man inte än, men att AGE (advanced glycation end products) och ALE (advanced lipoxidation end products) är ohälsosamt i större mängder är man överrens om. Enligt forskarna har personer med följande sjukdomar en förhöjd halt av AGE/ALE i följande sjukdomar: Killlesseneruptur, ALlergi, Autoimmuna sjukdomar, Alzheimers Sjukdom, Cystisk fibros, Diabetes, Downs syndrom, Fibromyalgi, glaukom, hjärt-kärlsjukdomar, katarakt, kroniska lungsjukdomar, kroniska njursjukdomar, Parkinsons sjukdom, reumatoid artrit, stroke. Halten av AGE/ALE ökar även med åldern.
|
Tisdagen den 19:e feb
» ANNONSER «
|